2024-05-03
Πώς στην πραγματικότητα φαίνονται οι παραμυθένιες παραλίες της Μπαλί
Γράφει ο blogger με το ψευδώνυμο levik:
Επιτέλους επέστρεψα σπίτι και τώρα είναι η στιγμή να σας πω όλη την αμήχανη αλήθεια για τις παραδεισένιες παραλίες της Μπαλί. Είναι εκπληκτικό που σχεδόν ποτέ δεν θα το διαβάσετε σε κάποια ενθουσιώδη αναφορά bloggers. Όλοι τους κοροϊδεύουν τον παρθένιο παράδεισο με τα άσπρα αμμώδης ακρογιάλια και το λαφαζόν γαλάζιο νερό. Δυστυχώς, στην πραγματικότητα όλα δεν είναι τόσο υπέροχα όσο μπορεί να φανταστεί κανείς διαβάζοντας άρθρα στο διαδίκτυο.
Θα σας πω τα πάντα όπως είναι, χωρίς διακοσμήσεις, ώστε εσείς, όταν προετοιμάζεστε για διακοπές, να μην βιώσετε την ίδια απογοήτευση με εμένα. Διαβάστε αυτή την ανάρτηση και δείξτε τη στους φίλους σας που ετοιμάζονται (ή ονειρεύονται) να πάνε για διακοπές στη Μπαλί. Τελικά, ενήμερος προμηνύεται — όπλισε τον εαυτό σου.
Αν ανοίξετε το Instagram με το hashtag "Μπαλί", μπορείτε να δείτε μια συλλογή φωτογραφιών από ερημικές παραλίες και όμορφους ανθρώπους - κυρίως γυναίκες, πλούσιες σε φυσική (και όχι μόνο!) εκθαμβωτικές φιγούρες. Ακριβώς σε ένα τέτοιο νησί επιλέξαμε να πάμε για διακοπές.
Και δεν είναι αναπάντεχο που κανείς δε θέλει, φτάνοντας στις πολυαναμενόμενες διακοπές, να ανεβάζει στον άνετο Instagram λογαριασμό του φωτογραφίες παραλιών που μοιάζουν περισσότερο με σκουπίδια. Όλοι θέλουν να παρουσιάζουν φωτογραφίες που κάνουν ζήλια στους φίλους που έχουν μείνει στο σπίτι. Φωτογραφίες παρόμοιες με αυτές που τους οδήγησαν στην απόφαση να ταξιδέψουν στη Μπαλί.
Παραδέχομαι, και εγώ είμαι λίγο ένοχος σε αυτό - για παράδειγμα, ακριβώς πριν την Πρωτοχρονιά, για να μη χαλάσω τη διάθεση σε κανέναν, ανέβασα μια φωτογραφία από μια καθαρή, κλειστή παραλία.
Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται ένας κλειστός κύκλος - κανείς δε θέλει να είναι ο πρώτος που δείχνει την αλήθεια. Κανείς δε θέλει να παραδεχθεί ότι ταξίδευε σε παράδεισο, αλλά βρέθηκε σε χωματερή. Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό, οπότε εγώ πάντως θα σας πω πώς όλα φαίνονται στην πραγματικότητα.
Έτσι λοιπόν, φτάσαμε στο Σεμίνιακ, αφήσαμε τα πράγματά μας στη βίλα και σπεύσαμε στην παραλία. Φτάνοντας εκεί, αισθανθήκαμε αμέσως κάτι ανησυχητικό.
Παντού στην άμμο ξαπλώναν κάποιες άδειες μπουκάλες, σακούλες, συσκευασίες, ποτηράκια...
Σε ορισμένα μέρη όπου βρίσκονταν ξαπλώστρες με ομπρέλες, υπήρχαν λιγότερες.
Σε άλλα - πολύ περισσότερες.
Επιπλέον, το στρώμα πλαστικών απορριμμάτων δεν τελείωνε στην άμμο - όλη αυτή η "καλαισθησία" συνεχιζόταν μέχρι την άκρη του νερού και πέρα. Στα παράκτια κύματα έπλεαν τα ίδια μπουκάλια και ποτηράκια. Ήταν εντελώς ανεξήγητο πως μπορεί κάποιος να κάθεται σε κάτι τέτοιο και είναι φρικτό να σκεφτεί κανείς πως μπορεί να κολυμπήσει σε αυτό.
Αποδείχτηκε ότι η ευθύνη για αυτά τα σκουπίδια δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στους κατοίκους της Μπαλί και ακόμη και στους τουρίστες που δεν καθαρίζουν πίσω τους. Τα τελευταία χρόνια, οι χειμερινοί μήνες έγιναν στο νησί η εποχή του πλαστικού. Τα θαλάσσια ρεύματα φέρνουν στη νοτιοδυτική ακτή (όπου βρίσκονται όλα τα δημοφιλή θέρετρα) τόνους σκουπιδιών από τη γειτονική Τζάβα. Η Ινδονησία γενικά είναι μία από τις πιο προβληματικές χώρες ως προς τη ρύπανση, χρησιμοποιεί πολλά μονομεταχειριστικά πλαστικά, τα οποία δεν υποβάλλονται σε διαδικασία ανακύκλωσης. Όλα αυτά καταλήγουν σε τοπικά ποτάμια και στη συνέχεια μεταφέρονται στη θάλασσα. Και από Δεκέμβριο έως Μάρτιο αποβάλλονται στην ακτή της Μπαλί, ακριβώς στα μέρη όπου χαίρονται διακοπές οι τουρίστες που έρχονται για τις παραδεισένιες παραλίες. Τα θαλάσσια ρεύματα εκτοξεύουν στην ακτή όχι μόνο βουνά πλαστικού, αλλά μερικές φορές ολόκληρα κομμάτια ξύλου βρίσκονται στις παραλίες του Κούτα, Σεμίνιακ, Τζιμπαράν και άλλων.
Μπορεί να φανεί παράξενο, αλλά για κάποιους αυτά τα σκουπίδια δεν τους ενοχλούν καθόλου. Οι άνθρωποι κάθονται στις ξαπλώστρες ανάμεσα σε όλες αυτές τις μπουκάλες και τις ετικέτες!
Επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίζουν στην άμμο ανάμεσα σε ολόκληρο αυτό το σκουπίδι!
Κάποιοι ακόμα βγάζουν selfies σε αυτές τις μολυσμένες παραλίες!
Οι τοπικές αρχές και οι ιδιοκτήτες των παράκτιων ξενοδοχείων καταλαβαίνουν ότι μια τέτοια κατάσταση μπορεί να βλάψει σοβαρά τον τουρισμό στο νησί και να τους στερήσει σημαντικό μέρος των εσόδων τους. Γι' αυτό, τις παραλίες κοντά στα ακριβά ξενοδοχεία καθαρίζουν εργαζόμενοι και εθελοντές κάθε πρωί. Απλά έρχονται νωρίς το πρωί με σκούπες και σκαπάνες, συγκεντρώνουν όλα τα σκουπίδια που έχουν εμφανιστεί από την προηγούμενη ημέρα σε μεγάλες σακούλες και τα παίρνουν κάπου. Ελπίζω όλος αυτός ο πλαστικός υλικός μεταποιείται σωστά κάπου, και όχι ξανά καταλήγει στη θάλασσα.
Σε ορισμένα σημεία στην παραλία είναι πολύ εμφανές πού τελειώνει η περιοχή του ακριβούς ξενοδοχείου, επομένως και η δράση αυτών των καθαριστών.
Θα πρέπει να εκπλήσσεστε ότι η πλειονότητα των επισκεπτών στη Μπαλί προτιμούν να περνούν τον χρόνο τους σε αυτούς τους λεγόμενους παραλιακούς κλάμπ, παρά στις δημόσιες παραλίες;
Κι εμείς οι ίδιοι περάσαμε μερικές ώρες σε έναν τέτοιο κλάμπ στις 31 Δεκεμβρίου.
Κατά τα άλλα, κολυμπήσαμε περισσότερο στην πισίνα παρά στη θάλασσα. Η απογοήτευση από τις παραλίες της Μπαλί ήταν σοκαριστική για εμάς.
Αν κάποιος από τους φίλους σας σκοπεύει να πάει στην Μπαλί με την ελπίδα για καθαρές παραλίες όπως στο Instagram, δείξτε τους αυτήν την ανάρτηση. Υπάρχουν ακόμα τέτοιες παραλίες στο νησί, αλλά πιθανότατα θα πρέπει να πληρώσουν παραπάνω γι' αυτές.
* * *
Και ακόμα... Μη νομίζετε ότι αυτό το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά τη Μπαλί, ότι μπορείτε απλά να βρείτε μια άλλη παραδεισένια παραλία σε άλλο μέρος του κόσμου. Πράγματι, προκύπτει ότι όλες θα είναι εξίσου μολυσμένες με πλαστικά απορρίμματα, αν η πολιτισμική μας συγκοινωνία συνεχίσει τη μαζική χρήση μπουκάλια, ποτήρια, συσκευασίες και πλαστικές σακούλες.
Ποιος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε;
Από τον Ιανουάριο του 2019, στη Μπαλί, έχει ήδη τεθεί σε ισχύ απαγόρευση όλων των μονοχρηστικών πλαστικών προϊόντων. Δεν είναι σαφές πώς ένα νησί όπου το καθαρό πόσιμο νερό είναι μόνο σε μπουκάλια θα μπορέσει να εφαρμόσει μια τέτοια απαγόρευση στην πράξη. Αλλά ακόμα και αν το επιτύχουν, αυτό δε θα επηρεάσει τη ροή των σκουπιδιών που τα θαλάσσια ρεύματα προς τους ακτοβάθρους τους φέρνουν τους χειμερινούς μήνες.
Πρώιμα ή αργά, όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρησιμοποιούμε και αναλύουμε πάρα πολλή πλαστική στην καθημερινή ζωή μας και ότι πρέπει να αλλάξουμε κάποιες από τις συνήθειες μας.
Φωτογραφίες και κείμενο — Πηγή