2024-05-03
Στις παραλίες της Θάλασσας του Ανδαμάνη. Μπανγκόκ. Ο Πάρκο Muang Boran.
Ο blogger Αντώνης Ερματσόφ γράφει:
Αυτή τη φορά, ολοκληρώνοντας το ταξίδι στην Ταϊλάνδη στη Μπανγκόκ, ήθελα να αποφύγω τον τυπικό προπολεμικό ψώνιο και να δω κάτι καινούριο. Η επιλογή έπεσε στο πάρκο Μουάνγκ Μποράν (Mueang Born ή Ancient Siam), που ισχυρίζεται ότι είναι το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο στον κόσμο.
Το πάρκο βρίσκεται σε έκταση πάνω από 350 στρέμματα, όπου έχουν κατασκευαστεί πάνω από 120 κτίρια, τα οποία στην πραγματική ζωή βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Ταϊλάνδης και κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές εποχές από διαφορετικούς βασιλιάδες της Σιάμ. Η μεγαλύτερη μερίδα των κτιρίων αποτελούν αντίγραφα (συχνά σε φυσικό μέγεθος) μη διασωθέντων αριστουργημάτων της ταϊλανδέζικης αρχιτεκτονικής. Το άλλο σύνολο είναι αρχιτεκτονικά έργα που μεταφέρθηκαν από διάφορες περιοχές του βασιλείου. Ο τρίτος τύπος είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού σχεδιασμού γλυπτών και καλλιτεχνών του πάρκου.
Το μουσείο ιδρύθηκε από τον Ταϊλανδό εκατομμυριούχο-μαικενατέν Lek Viriyaphant. Η αποστολή του πάρκου είναι να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ταϊλάνδης και να προσφέρει τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό Ταϊλανδών και ξένων να εξοικειωθούν με τα διαμάντια της αρχαίας αρχιτεκτονικής.
Η κατασκευή του μουσείου ξεκίνησε το 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το μουσείο άνοιξε για το κοινό το 1963 και πρόσφατα γιόρτασε τα πενήντα χρόνια του.
Η δουλειά των μάστορων είναι τόσο επιδέξια που είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς τι είναι νέα κατασκευή από τα αρχαία κτίρια:
Ενδιαφέρον, πόσοι κηπουροί χρειάζονται για τη συντήρηση μιας τόσο μεγάλης έκτασης;
Το πιο όμορφο κτίριο του πάρκου - μια αντιγραφή ενός παλατιού εκπληκτικής ομορφιάς:
Σε τεχνητά κανάλια τοποθετούνται αντίγραφα βασιλικών βαρκών:
Και αυτό είναι ήδη φαντασίες σύγχρονων γλυπτών:
Πολύ όμορφη περγόλα:
Τοπικός κάτοικος:
Ποζάρει:
Γενικώς, αν έχετε δει τα κυριότερα αξιοθέατα της Μπανγκόκ, μπορώ να πω ότι είναι αρκετά καλό μέρος όπου μπορείτε να περάσετε ολόκληρη μέρα, ειδικά με παιδιά.
Φωτογραφίες και κείμενο — Πηγή